YOZGAT / MERKEZ - Ayşe Ilıcak Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

OKUBÜS

Amaç : Okuma alışkanlığının istenen düzeyde olmadığı ülkemizde insanların boş kaldıkları vakitleri ya teknolojik aletlerle sosyal medyada ya da uyuyarak geçirdiklerini görmekteyiz. Bu vakitlerin başında toplu taşıma araçlarında harcanan süre gelmektedir. Bu araçlardaki koltukların arkalarına hazırlanan hikâye metinleri, şiirlerle dolu afişlerle hem yolculukta geçen süreyi daha verimli hale getirmek hem de merak ve ilgi unsuru oluşturan ifadelerle insanları kitap okumaya sevk etmekti. Aynı zamanda metinlerde geçen olumlu ifadelerle insanların yaşamında doğal bir öğrenme ortamından istifade ederek değişiklikler oluşturmak. Bu araçları kullanan insanların toplumun farklı ekonomik ve kültürel düzeylerinden olduğunu düşündüğümüzde toplumda ortak kültürel değerler oluşturma noktasında doğal bir yöntemle katkıda bulunmak amaçlandı.

Özet: Okuma kültürü oluşturacak bir faaliyet olarak toplu taşıma araçlarından yararlanıldı. Kısaca özetleyecek olursak öncelikle bir tema belirlendi o tema etrafında seçilen şiir, hikâye ya da güzel sözler bir araya getirilecek, göze hoş gelen bir zemin ve yazım tarzı belirlendikten sonra yazılar bilgisayar ortamına oradan da zemine yapıştırılacak metne aktarıldı. Hazırlanan metinler için ilgili birimlerden izinler alındıktan sonra görevli öğrenciler eşliğinde otobüs ve minibüslerin koltuk arkalarına yapıştırıldı. Zaman zaman yapılan faaliyetin çıktılarını görmek için yolcuların fikirlerine başvurularak sonraki zamanlarda projenin uygulanırlığı ve yaygınlaştırma durumu değerlendirildi.

Katılımcılar: Faaliyete belediye araçlarının şoförleri ile yolcularımız doğal olarak katıldılar. Ayrıca 10 öğrencimiz, ikisi faaliyetin yürütülmesinde olmak üzere doğrudan katkı sunacak şekilde destek oldu.

Sonuçlar:

- Metinler yolcuların dikkatini çekmiş. Araçta güzel vakit geçirdiklerini ifade etmişlerdir.

- Güzel söz ve yazıların içinde geçtiği kitaplara karşı ilgi uyandırdı.

- Yolcular, hayatları için ders alınacak ifadelerin kendilerini etkilediklerini belirttiler.

20-12-201820-12-201820-12-201820-12-2018

Yayın: 20.12.2018 - Güncelleme: 12.03.2019 10:28 - Görüntülenme: 388